TUNCAY YILMAZ

KEMAN

Andre Gertler keman ekolünün günümüz temsilcilerinden ve solist kemancılarından biri olarak, uluslararası başarılarıyla tanınan Tuncay Yılmaz, İzmir’de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, çocukken İzmir’de başladığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı’nda devam ettiği yüksek keman eğitimini birincilikle tamamladı. Solist olarak ilk konserini, henüz öğrenci iken, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith’in Keman Konçertosu’nu Türkiye’de ilk kez yorumlayarak gerçekleştirdi. İlk resitalini ise Fazıl Say ile verdi. Lisans üstü eğitimine Alman Devlet Bursu (DAAD) ile Almanya’da devam eden Yılmaz, Freiburg ve Saarland Yüksek Müzik Okulları’nda solistlik sınıflarına kabul edildi ve bu ülkede “Sanatta Yeterlilik” ve “Solist” ünvanı taşıyan diplomaları aldı.

Eğitimi süresince, Nicolai, Eralp, Marschner ve Epstein gibi değerli hocalar tarafından yetiştirilen Tuncay Yılmaz, Avrupa’daki öğrenim yıllarında Almanya Louis Spohr Keman Yarışması’nda “En iyi Schumann Yorumcusu Ödülü” ile, Dünya Mozart Yılı’nda Mozart’ın

5. Keman Konçertosu yorumundan dolayı Saarland Üniversitesi Mozart Özel Ödülü’nü kazandı. İsviçre – Tibor Varga ve Berlin – Mendelssohn Yarışmalarında finalist oldu.

Aralarında Salzburg Mozarteum, Franz Liszt Oda Orkestrası, Sofya Filarmoni Orkestrası, Moskova Senfoni Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası, Moskova Musica Viva Oda Orkestrası, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu birçok orkestra eşliğinde konserler verdi. İdil Biret, Emre Elivar, Gustav Rivinius, Alexander Rudin, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jiri Barta, Ludmil Angelov, Wolfram Schmitt Leonardy, Tedi Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı. Daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara, Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dhabi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde sayısız resitaller verdi.

Radyo ve TV programları da gerçekleştiren Yılmaz hakkında dünya basınından Fransız – Nice Matin Gazetesi “Kemanın genç prensi”, ABD – Boston Globe “Sofistike bir solist kemancı” deyimini kullanarak söz etti. Repertuvarında Bartok, Brahms, Beethoven, Berg, Erkin, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski ve Mozart gibi önemli konçertolar ve birçok keman/piyano sonatları bulunmakta olan sanatçının ilk CD’si New York’ta kaydedildi (Elgar, Franck Sonatlar, 1999). İkinci CD olarak Mozart’ın 250. Doğum Yılı kutlamaları sebebiyle Rudin yönetiminde çaldığı bestecinin 3. Konçertosu’nun canlı konser yorumu “Mozart 2006” ve piyanist Markham ile birlikte kaydettiği albüm çalışması olan “Rosepage” ise raflardaki yerini aldı.

İspanya’da Uluslararası Toledo Müzik Festivali’ne ve İstanbul, Ankara ve İzmir Uluslararası Festivallerine birçok kez katıldı. Brahms’ın ikili konçertosunu İstanbul’da Çaykovski Yarışması birincisi Rivinius ile birlikte seslendirdi. Solist olarak 22. Ankara Müzik Festivali açılış konserlerinde iki konçerto yorumladı. “2006 Dünya Mozart Yılı”nda Rudin tarafından Rusya’ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara’da “Atatürk” anısına CSO ile Mozart çaldı.

Beynelmilel çalışmalarını ve başarılı kariyerini sürdüren ve 1996 yılından beri “T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı” olan Tuncay Yılmaz, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nda “Akademi İKSEV Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı”nı da başlatmış olup, aynı zamanda Arkas Trio keman sanatçılığını ve koordinatörlüğünü de yürütmektedir. Sanatçı, 1731-Venedig, Petrus Paulus Devitor ‘Red Diamond’ kemanıyla çalmaktadır.

www.tuncayyilmaz.com

SOSYAL MEDYA

YouTube
Instagram